Bronvermelding op stambomen.hvsoest.nl
 
Elke gebeurtenis m.b.t. een persoon of relatie vindt plaats op een bepaalde datum en in een bepaalde plaats. Deze gegevens worden vermeld en voorzien van een bron waaruit de informatie verkregen is.
Over het algemeen zullen gebeurtenissen, die plaats gevonden hebben na de invoering van de Burgerlijke Stand, afkomstig zijn uit aktes. Deze aktes kunnen in archieven worden ingezien, maar steeds meer worden ze gedigitaliseerd en zijn ze te vinden op de website www.wiewaswie.nl, onderdeel van Centrum voor Familiegeschiedenis, meer bekend als Centraal Bureau voor Genealogie.
In de database Stambomen van de Historische Vereniging wordt niet bij elke gebeurtenis vermeld dat wiewaswie de bron is, alleen het nummer van de akte wordt vermeld.
Voorbeeld van een geboorteakte zoals die op wiewaswie te vinden is:

Het nummer van de akte is voor de duidelijkheidgemarkeerd, maar in dit geval ook een detail: het toenmalige adres de Bunt, wijk E nummer 58
De akte van overlijden van Hendrika is ook op wiewaswie in te zien:

Merk op dat de voornaam nu met een c wordt geschreven, bij de geboorte was dat met een k.
Op stambomen.hvsoest wordt dat verwerkt en dat ziet er dan zo uit:

 
Bij relaties betreft het de gebeurtenis huwelijk en/of echtscheiding.
Voorbeeld van een huwelijk:

Voorbeeld van een huwelijksakte waarin sprake is van een echtscheiding:

 
In Stadsarchief Amsterdam hanteert men geen aktenummers, maar een vermelding op basis van register en folio (bladzijde), zoals is te zien in de getoonde echtscheidingsakte.
De nummering van aktes begint elk jaar weer bij 1. Gebeurtenissen in de laatste dagen van december worden soms vermeld in een akte van het volgende jaar.
Als een akte niet terug te vinden is op wiewaswie.nl, dan zal in de meeste gevallen een nadere aanduiding vermeld worden.
Dat is bijvoorbeeld het geval als een archiefinstelling een eigen website onderhoudt, zoals Archief Eemland (archiefeemland.nl), Het Utrechts Archief (hetutrechtsarchief.nl), Haags Gemeentearchief archief Leidschendam-Voorburg (haagsgemeentearchief.nl), Stadsarchief Rotterdam (stadsarchief.rotterdam.nl), Stadsarchief Amsterdam (archief.amsterdam.nl) en anderen.
Overigens wordt soms vanaf wiewaswie een link aangeboden naar de site van een archiefinstelling.
Daarnaast zijn er ook andere bronnen: informatie van een gedachtenisprentje (bidprentje), familieadvertenties in dag- en weekbladen, trouwkaarten, trouwboekjes, CBG Persoonskaarten (1939-1993), CBG Persoonslijsten (vanaf 1994), enz.
Voor zover de bron bekend is, zal die vermeld worden, maar helaas is niet altijd te achterhalen vanwaar informatie verkregen is.
Bij de vermelding van een plaats van een gebeurtenis wordt in een akte soms een buurtschap of dorp vermeld, terwijl de akte is geregistreerd in de gemeente waartoe de plaats behoort.
Vanwege het historisch aspect van genealogische gegevens wordt de buurtschap, plaats of het dorp vermeld en na het nummer van de akte de gemeente als deze anders is dan de feitelijke naam van de locatie. Bijvoorbeeld: een persoon is geboren in Holk, dat is een voormalig buurtschap nabij Nijkerk. Bij de geboorte wordt Holk als plaats ingevuld en bij de bronvermelding Nijkerk:



Het komt voor dat plaatsen worden samengevoegd tot een andere gemeente. In de aktes worden de namen van plaatsen en/of gemeentes niet aangepast, de nieuwe naam geldt voor aktes die worden opgemaakt na de datum van samenvoeging. Zoek een akte van voor de samenvoeging dan onder de oorspronkelijke naam van de gemeente of plaats.
Gorssel is een plaats in Gelderland, die een gemeente vormt met o.a. de plaatsen Almen en Eefde.
Vanaf 1 januari 2005 behoort Gorssel tot de gemeente Lochem en die wordt dan in de akte vermeld. Soms is in de akte wel de feitelijke plaats van geboorte vermeld, dus het is altijd de moeite waard om de scan van de akte te bekijken (als die beschikbaar is).
Het komt ook regelmatig voor dat gegevens worden aangeleverd door andere genealogen of een werkgroep. Als dat gegeven niet is terug te vinden bij een archiefinstelling, dan wordt de naam van de betreffende persoon vermeld, bijvoorbeeld Geboorte: bron G. Derks; Huwelijk: Werkgroep Eemland.
Vóór de invoering van de Burgerlijke Stand in 1811 werden gebeurtenissen bijgehouden in Doop-, Trouw-, Begraaf- en Lidmaatboeken van kerkelijke organisaties.
Dat wordt vermeld als Doop: DTB Dopen,
of Begraven: DTB Begraven,
of Huwelijk: DTB Trouwen.
Bij de vermelding uit DTB wordt op wiewaswie vaak een paginanummer vermeld.

Voorbeeld zoals dat in stambomen wordt getoond: